Sköldkörteln

Det finns mycket som kan bidra till sköldkörtel problem och det blir allt vanligare. Gifter, tungmetaller och kemikalier är något som sköldkörteln är väldigt känslig för. Matsmältnings problem, bristande näring och långvarig stress kan vara grundande orsaker. Men även känslomässiga problem, att man fött barn och att biokemin är i obalans kan också orsaka problemen.

Allt fler får problem med sköldkörteln och tyvärr är det ganska så vanligt idag, speciellt hos kvinnor.

Det är inte sällan att värdena ligger precis på gränsen till referensvärdena och då är det inte alltid man får den hjälpen som man behöver. Och trots detta kan en person som ligger precis på gränsen fortfarande ha samma symptom och problem. 

Vad orsakar sköldkörtel problem? 

 

Det kan finnas många bidragande orsaker till sköldkörtel problem, speciellt i det moderna samhället med alldeles för mycket stress och alldeles för lite näring. Även att föda barn kan vara påfrestande för kroppen och sätta hormonerna i obalans. Alla gifter som finns i vår omgivning idag så som tungmetaller och kemikalier från både mat och skönhetsprodukter är något som sköldkörteln kan vara väldigt känslig för. 

 

När man arbetar med en funktionsmedicinsk approach och ett holistiskt tänkande försöker man ta reda på vad kroppen saknar för att fungera optimalt. Vad är det som gör att man mår dåligt och hur kan man hjälpa kroppen på traven att återställa eventuella obalanser. Mår binjurarna som de ska ?  

För att våran sköldkörteln ska fungera som den ska så behövs en mängd olika näringsämnen. Det är vanligt att man saknar några av dessa när sköldkörtel problemen uppstår. Förutom att tillsätta den viktiga näring som kroppen och sköldkörteln behöver så kan en hårmineralanalys klart och tydligt visa de behoven som kroppen kan tänkas ha och sedan balansera upp dem med rätt kost, livsstil och eventuella kosttillskott och örter.

Man kan antingen ha en så kallad underfunktion i sköldkörteln. Detta kallas för Hypotyreos.

Vanliga symptom kan vara: 

- Extrem trötthet

- Dåligt minne

- Depression

- Viktuppgång

- Håravfall

- Frusenhet

- Torr hud

- Minskad sexlust

- Menstruationsrubbningar 

- Svårt att bli gravid 

Har man en så kallad över funktion i sköldkörteln kallas det för Hypertyreos. 

Symptom kan vara: 

- Svettningar

- Hög puls

- Högt blodtryck 

- Humörsvängningar

- Viktnedgång

- Skakningar

- Panikattacker 

- Ångest 

 

Det är inte helt ovanligt att en inom sjukvården behandlad Hypertyreos övergår vid ett senare stadie till Hypotyreos.

När sköldkörteln drabbas av en kronisk autoimmun inflammation så kallas det för Hashimotos. Detta kan så småningom utvecklas till Hypotyreos.

 

Vanliga symptom vid Hashimotos kan vara:

- Förstoppning 

- Trötthet

- Koncentrationssvårigheter

- Håravfall 

Subklinisk eller mild Hypotyreos kallas det när värdena ligger precis på gränsen till en underfunktion. Som jag nämnde tidigare så kan man ha symptom och må dåligt även om värdena ligger precis på gränsen, speciellt om man är en extra känslig person. Man kan inte dra alla över en kant här utan alla reagerar olika. 

 

När man får struma blir sköldkörteln förstorad. Man kan få struma i samband med hypertyreos, då kallar man det för giftstruma. Man kan även få knölstruma, då blir sköldkörteln hård och knölig, kan trycka på luftstrupen och man kan få svårt att andas. Detta påverkar oftast inte hormonproduktionen.

Vid Hypotyreos typ 2 så tror man att problemet ligger på cellnivå då både T3 och T4 finns i normala mängder i blodet. Vissa läkare menar på att detta inte finns och det är ett mycket omdiskuterat ämne då blodproverna oftast inte visar några avvikelser. Man kan fortfarande ha liknande symptom som vid Hypotyreos men även:

- Kronisk trötthet

- Klimakteriebesvär

- Fibromyalgi

- Depression   

T4 måste kunna omvandlas till det aktiva hormonet T3 ute i våra kroppar. För att denna omvandling ska kunna ske behövs selen. Utan selen kan vi inte konvertera T4 till aktivt T3. Istället kan det då bildas omvänt T3 även så kallat Reverse T3 (RT3). Om man inte blir bättre med t.e.x levaxin (syntetiskt T4) och kroppen inte kan omvandla det s.k syntetiska T4 från medicinen eller kroppens naturliga T4 till det aktiva T3, kan det vara så att man har RT3. 

I detta är fallet brukar jag rekommendera att man skräddarsyr en lugn plan där stresshantering är A och O. Även hård träning bör undvikas och istället kan man få en unik hälsoplan med lugnare aktiviteter och äta mat som är rik på just selen men även antiinflammatorisk mat som hjälper kroppens egna system att avgifta sig själv.  

Sköldkörteln behöver bland annat jod för att kunna producera sina hormoner. Då jod och kvicksilver är väldigt lika varandra kemiskt så kan sköldkörteln vara snabb att absorbera och lagra just kvicksilver. 

Om detta är fallet och om din sköldkörtel faktisk lagrar kvicksilver istället för jod så kommer den inte ha tillräckligt med jod för att kunna producera rätt mängder med T4 samt T3. 

Kvicksilver kan även skapa problem för andra mineraler i kroppen så som zink, magnesium och selen som behövs för en fungerande hormonproduktion. Även dessa mineraler behövs för att sköldkörteln ska kunna omvandla T4 aktivt T3. 

 

När man upplever återkommande problem med sköldkörteln är det inte helt ovanligt att man har problem med matsmältningen och att ta upp näringen ur maten. Då måste man se till att lösa det för att sedan kunna få i sig näringen ordentligt och att kroppen kan bryta ner och ta upp näringen som den ska. 

Jag brukar ibland rekommendera utvalda tester till mina klienter inför ett besök, om jag tycker att det är nödvändigt och om man inte lyckats få dem tagna inom sjukvården. Ibland kan det vara mycket värdefullt för att få mer information om vad kroppen saknar näringsmässigt samt vilka obalanser man kan tänkas ha som eventuellt orsakar dina sköldkörtel problem.

En håranalys kan visa om du bär på tungmetaller som b.l.a kvicksilver eller om du saknar andra mineraler. Men det finns även tester som tar reda på om du saknar jod, selen eller om kroppens avgiftnings förmåga fungerar som den ska. 

 

Vi erbjuder även Omvänt T3 test RT3 hos oss på Holistiska Närings Kliniken. 

 

Boka_tid_Gron.jpeg

Kontakt

Mest Läst

  • Black Instagram Ikon
  • Black Facebook Ikon

© 2020 Holistiska Närings Kliniken Sverige AB

Övrigt