Så viktigt är D-vitamin för din hälsa

Har du känt dig trött, hängig och orkeslös den senaste tiden? Brist på D-vitamin är nog vanligare än man tror, speciellt för oss Skandinaver som inte får tillräckligt med solljus under vinterhalvåret.

D-vitamin är ett super viktigt steroidhormon, precis som de viktiga könshormoner östrogen och testosteron. Därför påverkar vitaminet en mycket stor del av våra celler. Detta är en av anledningarna till att det även kan påverka den mentala hälsan.

D-vitamin har många olika funktioner i kroppen, bland annat för våra cellers tillväxt, för nervsystemet och även skelettbildningen. D-vitamin behövs för att kroppen ska kunna ta upp kalcium som även det är mycket viktigt för starkt skelett och för våra tänder.

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin vilket betyder att det kan lagras i levern. D-vitamin bildas i huden via solbestrålning. Ungefär 15-30 minuters sol dagligen under sommar halvåret bör täcka behovet av D-vitamin. Då det kan lagras i levern är tanken att kroppen under vinterhalvåret ska kunna använda detta för de månader då vi inte har någon/ eller tillräckligt med sol. Har man tex inte fått tillräckligt med D-vitamin under sommarhalvåret så finns risken för brist under vinterhalvåret.

Enligt en studie av The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism så löper kvinnor med låga nivåer av D-vitamin dubbelt så stor risk att drabbas av depression.

Har du känt dig irriterad eller arg på senaste tiden så kan det vara ett symptom på brist då

D-vitamin påverkar "må bra hormonet" serotonin.

Vid brist kan en rad olika sjukdomar och symptom uppstå. Symptom vid

D-vitamin brist kan vara:

- Sämre uthållighet

- Svaga muskler

- Högt blodtryck

- Depression

- Trötthet

- Dåligt humör

- Benskörhet

- Känner inte igen sig själv

Sjukdomar som har kopplats tills D-vitamin brist är bland andra: MS, Alzheimers, barndiabetes, tjocktarmscancer, Parkinson, fetma, Autism och Schizofreni.

Via kosten hittar du D-vitamin i bland annat fet fisk, ägg, portabella svamp och lever.

Hur vet man att man har D-vitamin brist?

Har du symtom som stämmer in på just D-vitamin brist så kan man enkelt ta ett blodprov för att säkerställa om man har brist eller inte.

Det är inte helt ovanligt att vi rekommenderar våra klinter att göra ett D-vitamin test i samband med en konsultation hos oss. Kontakta oss gärna för mer information eller boka en konsultation hos oss på kliniken eller online.