Hur meditation kan hjälpa till vid utmattning?

Känner du dig ofta trött, utmattad, sliten och att du knappt orkar med vardagliga sysslor? Oroa dig inte, för du är inte ensam. Kronisk stress är en av de vanligaste orsakerna till utmattning och andra sjukdomstillstånd i dag, och utmattning är en av de vanligaste orsakerna till höga sjukskrivningstal i Sverige.

Att alltid känna ständig stress och att känna sig otillräcklig för att man inte hinner med kan vara otroligt påfrestande för våra kroppar. Speciellt med ett super högt tempo utan återhämtning mellan varven. Att ständigt ha förhöjda nivåer av stresshormoner i blodet kan under en längre tid vara skadligt för kroppen.

Våra kroppar är unika och har otroliga förmågor att återhämta sig med rätt verktyg. Att arbeta med tankarna och andningen under hela dagen är av stort värde då vi kan lära oss att helt kontrollera våra tankar. Meditation är en mycket effektiv metod när det gäller att förebygga återfall i vanlig depression eller utmattning.

En viktig del av att återhämta sig efter en utmattning är att lära sig att hantera stress, och det är här meditation kommer in. Genom att regelbundet träna på att vara avspänd, vaken och nå sitt inre lugn, ökar man i sin tur motståndskraften mot psykisk stress. Har man varit utmattad under en längre tid gäller det att man ger kroppen den tid den behöver för återhämtning och med rätt verktyg. Man behöver absolut inte gå en klass för att meditera. Man kan lära sig metoder som passar in i sin egna vardag och övningar som man kan utföra vart man än befinner sig. Genom meditation så tränar man hjärnan och lär sig att arbeta med sina egna tankar.

På Holistiska Närings Kliniken arbetar vi med skräddarsydda program unikt anpassade för varje person. Vid utmattning behöver man fokusera på att återställa eventuella obalanser då flera mineraler förbrukas på höga nivåer vid konstant stress. Har man brist på dessa så kan det vara så att kroppen är mer känslig för stress och svarar sämre vid stressade situationer. Att testa meditation och att arbeta med andningen och tankarna kan också vara av mycket stort värde vid utmattning eller kronisk stress.