Därför ska man välja ekologiskt

Det finns många anledningar som talar för en giftfri och hälsosam kost. Oavsett om du värnar om naturen, djuren eller din egna hälsa så finns det många orsaker till varför man ska välja ekologiskt odlat. Kan man naturligt odla själv är det toppen. Annars är ekologiskt att föredra, vi listar några vettiga orsaker varför.


1. Fler vitaminer

Ekologiskt odlade grönsaker innehåller fler mineraler, vitaminer, enzymer, och andra näringsämnen än de konventionella produkterna. Ekologiska grönsaker innehåller även lägre halter av nitrat som är ganska så skadligt för våra kroppar. Även hos djur som får beta fritt och naturligt som de va skapade för, så har man sett att köttet innehåller fler nyttiga fettsyror än hos djur som får spannmål som foder.


2. Hellre renodlat

När du väljer ekologiskt så slipper du skadliga gifter och kemiska bekämpningsmedel. Samtidigt så förhindrar du att fler kemikalier läcker ut i våra kretslopp. Över 40 % av alla vattenprover i Sverige innehåller rester från bekämpningsmedel. Genom att välja ekologiskt så hjälper du c.a 4 kvm åkermark ifrån dessa kemikalier, samtidigt som du stödjer utvecklingen mot en giftfri miljö.


3. Fritt från GMO

Vi vet än idag inte helt säkert de långsiktiga följderna av hur genmodifierade organismer påverkar våra kroppar eller följderna av att det sprids ut i naturen. Genom att välja ekologiskt undviker du genmodifierad mat. Framför allt KRAV märkta produkter, då de inte tillåter någon typ av GMO i sin produktion, de kräver även intyg på att det inte skett. Väljer du ekologiskt och då framför allt KRAV så visar du även ditt ogillande mot den genmodifierade maten.


4. Bättre djurhållning och säkrare mat

Äter du mejeriprodukter och kött? Då bör du definitivt välja ekologiskt för djurens skull. Enligt KRAV:s regler så får djuren gå utomhus och utöva sitt naturliga beteende. De får även beta naturligt till skillnad från många djur i den konventionella köttindustrins djurförhållanden. Där kan de ofta ha trånga djurfabriker där djuren sällan får se dagsljus, ofta lever de tyvärr trångt och får äta mycket skräp som GMO spannmål och fiskmjöl.


Inte sällan utfordras de även med stora mängder antibiotika, hormoner, antiparasiter och andra mediciner oavsett om de är sjuka eller inte. Dessa ämnen förs dessvärre vidare till oss, vilket i sin tur kan bidra till sjukdomstillstånd och ohälsa. Ekologisk mat innehåller inte heller några syntetiska ämnen som kan vara cancerogena, hormonstörande och allergiframkallande. I Sverige så har vi väldigt strikta djurlagar så bara genom att välja svenskt är att föredra, gärna då KRAV märkt annars ekologiskt.5. Större mångfald och bevarad landsbygd

Ekobönderna gödslar marken med bland annat djurspillning och förmultnade växtdelar. Detta gör jorden bördig och gynnar vårt växt och djurliv. Då många bekämpningsmedel inom det konventionella jordbruket kan vara skadligt för djur och natur, så har detta lett till en minskning av vilda fåglar och det har nästan utrotat vissa arter av fjärilar, grodor och vilda däggdjur.


Det ekologiska jordbruket hjälper det till att behålla vår vackra landsbygd. Odlingslandskapet är mer varierat på ekologiska gårdar och detta blir i sin tur en trevligare upplevelse med alla naturliga blommor, insekter, smådjur och fritt betande djur.


Tips:

Ett tips att äta efter säsong. Oftast är de produkter som är svåra att få tag i dyrare. Så genom att äta efter säsong får du det som odlas nära dig just nu. Välj svenskt framför importerat och Ekologiskt om möjligt. Då slipper du grönsaker och frukt som plockats omogen för att sedan mogna på vägen till affären. De saknar oftast nyttiga vitaminer och mineraler. Besök gärna bondens marknad eller lokala gårdsbutiker för att stötta dina lokala bönder.Kontakt

Mest Läst

Övrigt

  • Black Instagram Ikon
  • Black Facebook Ikon

© 2020 Holistiska Närings Kliniken Sverige AB