Binjurar & Utmattning

Våra binjurar är två livsviktiga små organ som ibland av långvarig stress eller andra orsaker tyvärr kan få problem och det är oftast då hormonproblem kan uppstå.

Symptomen är väldigt lika de vid sköldkörtel problem och det är vanligt att man tror att det är sköldkörteln som krånglar när det i grund och botten är binjurarna som har börjat ta skada.

Våra binjurar är inte större än tummen och sitter ovanpå njurarna. Dessa fantastiska körtlar producerar stresshormonerna adrenalin och noradrenalin, och dessa gör i sin tur att vi presterar bra under pressade situationer. Vi behöver dessa för att kunna ta oss igenom dagen effektivt med gott om energi och entusiasm. 

Stress

Kronisk utmattning blir allt vanligare i det moderna samhället och det finns de som knappt klarar av att jobba eller är alldeles för trötta för att fungera bra socialt eller i sin relation. 

När vi utsätter kroppen för ett ständigt kamp eller flykt tillstånd och vid långvarig stress resulterar detta till kroniskt förhöjda kortisol nivåer. Binjurarna producerar det viktiga hormonet kortisol som frisätts vid stress. Kortisol håller nere inflammationer. Vid långvarig stress och vid för hög frisättning av kortisol kan det hända att binjurarna tillslut inte orkar frisätta de mängder kortisol som behövs. Då går kroppen på sparlåga vilket tillslut kan resultera i något som många kallar att man har "gått in i väggen". Det är nu man har svårt att ta sig upp på morgonen och är trött och alldeles för sliten för att utföra enklare vardagssysslor. 

Binjurarna är till för att hjälpa kroppen ta hand om kortvarig stress. Men när det kommer till ett konstant påtryck av långvarig stress så är det något som binjurarna inte gillar. Faktorer som kan stressa våra kroppar är: toxiner, fysisk trauma, känslomässigt trauma, näringsbrist, brist på sömn, olika sorters infektioner, graviditet, receptbelagda läkemedel, depression och ångest, mat och dryck som man inte tål m.m. 

 

Detta kan vara förvirrande för och i sin tur ge problem för andra hormonbildande organ som äggstockar och sköldkörteln som sedan blir antingen helt slutkörda eller överaktiva. 

 

Känner du igen dig? 

När man har trötta binjurar så klarar de inte av att tillverka de mängder kortisol som behövs och detta leder i sin tur till att hela din kropp blir matt och att man kan få problem med leder och värk. När din kropp inte längre klarar av att sänka inflammationen på egen hand så är det inte helt ovanligt att sjukvården sätter in kortison (kemiskt kortisol). Då sköldkörteln behöver kortisol i sin omvandling av T4 till T3 är det inte helt ovanligt att det är här det uppstår sköldkörtel problem. Det är inte heller helt ovanligt att man inom sjukvården letar efter felet på sköldkörteln och fortsätter att höja dosen av Levaxin. Inte helt sällan blir personen i fråga sämre och då höjer man Levaxinet ytterligare.

 

Om dina problem nyligen börjat har du förmodligen stressade binjurar. Har stressen pågått under en längre tid övergår det oftast tillslut till att de blir trötta och utmattade. Hos en person med stressade binjurar kan man lätt känna sig yr, förvirrad och ha minskad tolerans för starkt ljus och ljud. Om symtomen blir värre ökar även risken för inflammation i kroppen. 

 

Andra symptom kan vara:

- Att du är orkeslös

- Tar dig knappt ur sängen vissa dagar

- Morgontrötthet 

- Allergier

- Lågt blodtryck

- Blodsocker problem

- Huvudvärk

- Yrsel när man ställer sig

- Bukfettma 

- Smärtor vid ländryggen

- Koncentrations svårigheter

- Svårt att hantera stress

- Utmattning

- Gråtmild 

- Känsla av att man "gått in i väggen" 

- Ilsken och lätt arg

- Kroniska inflammationer

- Nervositet

- Ledvärk och smärta

- Oro och grubbel

- Helt utmattad dagen efter ett träningspass

(bakfull känsla) 

- Ökat söt - och salt sug

- Nedsatt sexlust

- Yr och glömsk

- Födoämnesintoleranser 

- Nedsatt immunförsvar 

- Sömnproblem 

- Panikattacker 

- Gråtattacker 

Det är inte helt ovanligt att man drar sig undan vid total utmattning och bara vill stänga in sig från omvärlden. Oftast när våra kroppar försöker läka eller ta sig ur ett tillstånd som dom ej vill vara i så söker man sig bort från sociala sammanhang och umgänge. Det är kroppens sätt att säga att något är fel och att den behöver tid till återhämtning. 

Vad kan du göra: 

Om du känner igen dig och mår dåligt rekommenderas att söka upp någon som arbetar med funktionsmedicin och ett holistiskt synsätt. Alltså att man ser helheten och går till botten med grundorsaken. Hitta dina obalanser och se vilken näring din kropp saknar. Få hjälp med rätt sorts mat som passar just dig och din unika kroppstyp, ta reda på vilka vitaminer och mineraler som din kropp är i behov av, detta kan enkelt göras genom en hårmineralanalys. 

Hitta någon som lyssnar på just dig och just dina problem . Vi är alla unika och behöver tas hand om därefter. 

Stressa ner, undvik höga doser av koffein och se till att inte alltid vara fullbokad. Det är okej att säga nej. Din kropp behöver den tid den behöver för att läka i lugn och ro. Tills du mår bättre ta lugna promenader och utöva lugnare aktiviteter så som yoga och stretching. Acceptera det som varit och försök i bästa mån att leva i nuet. 

Sist men inte minst, lyssna på din kropp. Den säger oftast till när någonting är fel. 

Boka_tid_Gron.jpeg

Kontakt

Mest Läst

  • Black Instagram Ikon
  • Black Facebook Ikon

© 2020 Holistiska Närings Kliniken Sverige AB

Övrigt